Error
  • Error de carga de datos de alimentación
  • Error de carga de datos de alimentación
Jueves, 13 Septiembre 2012 02:00

El final del verano

Escrito por  V.M.B.R
Valora este artículo
(0 votos)

  Com deia el Duo Dinámico a la seua cançó, se'ns acaba l'estiu i amb ell les vacances, les festes als pobles, la platja i tantes i tantes coses bones, però en pocs anys com en aquest ens hem trobat amb tanta gent desitjant l'arribada d' aquest moment i que amb ell arribe eixa companya nostra, fins fa quatre dies oblidada, LA TARONJA. Si, eixa que ha estat donant tants anys de menjar al nostre poble i que s'havia convertit en la gran "apestada", de la que tot el mon intentava fugir i a la que tot el món ara s'arrima per vore si li "cau" alguna cosa, a ser possible un treball.

 

 Hem estat anys i anys fugint del camp, com si d'una greu malaltia es tractara, i arrimant-nos a eixe còmode oasis que era l'industria (principalment la ceràmica) i ara, quan intentem tornar enrere, ens trobem que les coses no han avançat, més be tot el contrari. Ara tot son lamentacions ("que mal està el camp", "vaja preus","me les han pagat a deu pessetes","no m' arriba ni per a pagar l'aigua"....). I després de les lamentacions ve la gran pregunta: "Que ha passat per a que el que fa quatre dies era la font principal de riquesa de la nostra comarca, s'haja convertit en poc menys que la nostra ruïna?". La meua opinió és que la resposta a la pregunta és la més senzilla del món, simplement no ha passat res o millor dit no em fet res.

 Sembla molt dur açò que dic, però intenteu fer l'exercici al contrari i pregunteu-vos que ha canviat als nostres camps en trenta o quaranta anys. Segurament arribareu a la mateixa conclusió que jo, que no ha canviat res. Coneixeu algun negoci que puga resistir sense anar canviant i adaptant-se als nous temps? JO, NO. Que caldria fer per a salvar el nostre camp? Jo no tinc una resposta definitiva, encara que tinc algunes idees però m'agradaria que tots en aporteu més per vore si aconseguim traure el nostre camp endavant. Com a mostra us plantege alguna que altra idea per vore que penseu i espere que reflexioneu sobre elles:

1-Formar centrals de compra. La idea es que una cooperativa agrària no ha de tindre beneficis, sinó que ha de treballar per aconseguir els productes més barats per als seus socis. El que jo plantejaria es que els socis de les cooperatives citrícoles li passaren les seues necessitats de productes fitosanitaris a la seua cooperativa i que esta fera la compra conjunta, que eixiria més barata.

2-Formació. És la gran oblidada. Hem de posar-nos al cap que allò del "JO SEMPRE HO HE FET AIXINA", ja no val. Estem en un temps en que hem d'actualitzar-nos ràpidament per a poder ser competitius i hem de fixar-nos en que totes les dies estan apareixent millores en molts aspectes i només hem d'arrimar-nos al centre de capacitació agrària de Vila-Real i preguntar pels cursos(de noves varietats, de noves tècniques per empeltar, etc..)

3-Unió i automatització dels camps. La idea torna a ser molt simple. Cal que ens posem al cap que hem de reduir el que ens costa produir la taronja. Una forma pot ser automatitzar les finques ja que la diferencia de cost es molt gran. Crec també que ens cal plantejar-nos la possibilitat d'unir la nostra finca menuda amb la del veí per a que quan encarreguem que ens facen una feina que esta ens coste més barata, o que quan comprem un producte puguem traure'l més barat perquè en comprem més quantitat.

BE, TOT AÇÒ NOMÉS SON IDEES, ESPERE QUE TOTS VOSALTRES EN PUGUEU APORTAR MÉS.

GRÀCIES

Visto 2214 veces

Deja un comentario

Noticias económicas

Noticias Conciertos