Error
  • Error de carga de datos de alimentación
  • Error de carga de datos de alimentación
Viernes, 15 Marzo 2013 19:11

70 anys de... la nostra?

Escrito por  VJMonC
Valora este artículo
(4 votos)

Pareix ser que sí. Setanta anys han tingut que passar per a que la Caixa Rural de Betxí projecte un local social mínimament decent, amb saló d’actes, bar, sala d’exposicions... em comenten que es pot admirar el projecte, que no es econòmicament barat, fins i tot per internet.

Tal vegada abans la gent sortia poc del poble, feia casi tota la seua vida pública dins el terme de la localitat i poques vegades quan sortia a un lloc que no fora la capital podia contemplar amb calma les instal·lacions “del poble”, fora el que fora.

Afortunadament (segur que desafortunadament per a les ments més conservadores) la mobilitat del personal a augmentat de manera exponencial, i molts som els que hem tingut no ja l'oportunitat de visitar països llunyans, sinó els pobles del nostre entorn mes pròxim: Artana, Eslida, Vilavella, Villarreal, Onda... i tants altres indrets on, mira per quina casualitat les seues caixes rurals oferien a la seua població una sèrie de beneficis socials, accions culturals e instal·lacions que malauradament no han estat a la altura en el nostre cas.

Bé, no ho dic exactament bé. Hi ha certa tendència entre nombrosos veïns a pensar que per a cert grup de persones, si és “la seua” i obtenen nombrosos beneficis, totalment lícits per suposat. Moltes crítiques també venen per la temporalitat de molts dels seus treballadors, lo qual donaria per a un article sencer. Però també es una tendència habitual entre la gent parlar de més. El fet es que fins al moment, l’acció social, cultural i vertebradora de la Caixa Rural de Betxí es podria qualificar fàcilment de deficitària amb el seu poble. Sí, grans pensadors, clar que és la meua opinió.

Recorde un altre projecte que és visible per la xarxa. Es tracta d’un model de regeneració del Palau-Castell de Betxí fet per un estudi arquitectònic. El mateix edifici que tenim a la plaça major i que té la seua planta ocupada il·legalment per un nombrós nombre de pisos. A vegades és bo recordar-lo. Durant anys va ser un edifici abandonat i sense cap tipus de manteniment i és una llàstima, però es cau a trossos. No obstant, no pareix fàcil aconseguir, donat la crisi, els pisos il·legals i el estat del edifici, els recursos per a salvar-lo a temps. Es va arribar segurament tard i malament, però és un edifici, no una persona per sort.

Tenint en compte tot l’anterior, a més de les característiques tant del projecte de la Caixa Rural com del Palau (a mi em pareix molt semblant sobre planta), no es podria arribar a un pacte o fusió? Sumar els dos projectes i a canvi de cedir per a la Caixa Rural l’ús de la planta baixa del Palau-Castell, destinar tot el pressupost a la recuperació de la resta del edifici per a la ciutadania? Si són del poble, i per al poble, tot quedaria a casa. Els avantatges com son que el poble aconseguiria recuperar un edifici que d’altra forma només servirà per a gastar diners inútilment i que la Caixa Rural tindria una seu excepcional a la planta baixa del mateix, amb un servei al poble importantíssim crec que compensarien qualsevol inconvenient, mes enllà de la voluntat de les persones.

No som un poble ric, i deuríem mirar de aconseguir un bon rendiment dels nostres mitjans. És una idea.

Modificado por última vez en Lunes, 18 Marzo 2013 16:24

Deja un comentario

Noticias económicas

Noticias Conciertos