Error
  • Error de carga de datos de alimentación
  • Error de carga de datos de alimentación
Sábado, 23 Enero 2016 16:17

La casa d'un comte no és la casa del poble.

Escrito por  VJMonC
Valora este artículo
(0 votos)

La rumorologia local ens diu, en veu baixa, com un globus llençat per aclarir si la idea és ben rebuda o no per la massa, que un dels somnis del nostre actual primer edil és instal·lar el seu despatx a una antiga casa nobiliària. Situar la casa que deu representar a tots els veïns en una antiga casa nobiliària pot paréixer bonic, però diu molt del posat ideològic tant de qui ho proposa com de qui aplaudeix la idea. És tot simbòlic, però la democràcia també deu viure de símbols.

Una casa nobiliària representa moltes coses. La majoria de vegades, roïnes. No és cap mostra d’orgull local un edifici que representa els valors de classe més menyspreables. Durant segles persones que van aprofitar-se dels recursos materials i humans d’un territori van aprofitar aquests mateixos béns per al seu propi benestar. Tan sols al segle XX aquest edifici es va obrir per tal de dur a terme una activitat comercial que ajudara a mitigar la pèrdua de les rendes dels seus propietaris. Després va venir la destrucció parcial, l’abandonament, i la nova ona de fervor palatí.

La societat estamental que dóna origen a la noblesa és una societat basada en la desigualtat. L'anacronisme actual que representa la “monarquia constitucional” tan sols és una qüestió que es resoldrà amb el pas del temps, però els redits que deixa per a la societat els anys d’abús de la classe nobiliària, minoritària en nombre però no en recursos, ens dóna un clar exemple de tot el que varen aprofitar-se dels seus veïns. Situar un edifici representatiu d’un sistema com la democràcia en el més clar exemple d’explotació i d'espoli dels recursos de la vila pareix un colp de mal gust. Tal vegada no en tenim d'edificis que puguen complir una funció representativa sense tenir una càrrega negativa tan gran?

En la meua opinió seria més representatiu d’un poble agrícola un edifici alçat pels treballadors per tal de dur a terme les seues reunions, espoliat després per govern dictatorial. Altra idea puga ser unes escoles, símbol de l’educació que venia per a lluitar contra l'obscurantisme que representava (i representa) tant la noblesa com l’Església Catòlica. Tal vegada l'edifici actual siga vell, i estiga mal dissenyat per a la modernitat, però aquesta mateixa modernitat permet que no siga necessària un edifici físic únic per a tenir dependències municipals i així, poder vertebrar un poble que amb el nou govern, elegit per la majoria, veu també com la majoria d’actes, iniciatives i inversions són tan sols a una zona concreta del poble.

I a quin us podem destinar l'edifici denominat “Palau” per alguns, o “casa de la Comtessa” pels més majors? Un edifici comprat amb un alt grau de deteriorament per abandó, espoliat, i que requerís una alta inversió econòmica i d’esforços que potser alguns pensem és innecessària en temps de crisis (però aquesta és altra historia)... tal vegada un centre cultural, associat amb alguna institució internacional, tot tenint en compte el seu darrer propietari il·lustre, encarat a la convivència, coneixement i respecte en la cultura islàmica, que tanta falta ens faria hui en dia donat els esdeveniments. És una possibilitat, en tenim més, però és ben cert, que la casa d’un noble, no és la casa del poble.

Deja un comentario

Noticias económicas

Noticias Conciertos