Error
  • Error de carga de datos de alimentación
  • Error de carga de datos de alimentación
Martes, 19 Septiembre 2017 16:03

La novetat

Escrito por  VJMonC
Valora este artículo
(0 votos)

S'inicia el nou curs, una vegada passat l'estiu, i arranquen també algunes tradicions locals. Potser la que més potencial té, i menys valorada tenim, són les festes d'agost.

Anomenades com a Festes dels Quintos, amb variants i faltes d'ortografia per paréixer més joves, com si escriure malament ens fera més joves, aquestes festes viuen ancorades al passat, sense cap impuls per part de regidories ni de l'associacionisme per tal de dotar d'un impuls aquesta activitat que, en veritat, li costa un dineral al calaix de diners del poble. Diners llençats la majoria de vegades en actes paupèrrims i de mala qualitat, si no en ximpleries.

Es podrien aprofitar més bé aquests diners? Per descomptat. No menysvalorem la capacitat dels adolescents que hui en dia passen dels disset als divuit anys, però el seu camí a l'adultesa és diferents dels seus pares i avis, o com diu molta gent major, estan més pel joc i la diversió. Això no és dolent, ells deuen viure a la societat en què creixen i d'acord al seu propi camí, però quan parlem de responsabilitats, si és necessària una guia (que no tutela) amb bones intencions. I ací radica el primer problema del poble: un tradicionalisme mal entés. Cap innovació, cap canvi, i cap millora és vista amb bons ulls. Mentalitat de poble i xicotet, dirien alguns, però allò que s'alimenta des de la pobra societat civil local és que res canvie, o com dirien alguns malpensats, canviar-ho tot per a no canviar res.

Cap instrument, encapçalats per la regidoria o l'alcaldia ha intervingut a les festes dels joves, ni per abandonar una falsa religiositat i fervor dels joves, ni per a defensar una aconfessionalitat de les festes, ni per organitzar uns actes de qualitat i dignes, ni per fer publicitat correctament d'un atractiu, ni per evitar persones interessades que guanyen diners gràcies a "l'ajuda desinteressada per als quintos". El meló, com es diu vulgarment, no es vol obrir. Per interessos polítics, o per deixadesa, o per interessos obscurs, cada any tenim més del mateix, i cada any és pitjor i menys atractiu. Llàstima de diners.

El potencial de cara a la societat, i sobretot pels més joves, d'una organització interanual de joves que participen de la societat i administren uns recursos buscant la qualitat i la millora és grandíssim. L'ús que se li'n dóna a Betxí, paupèrrim. Tal vegada la gent a la qual el poble escolta, malauradament, pensa que ser jove significa tan sols escriure malament un títol, emborratxar-se i gitar-se tard. Hi ha molt més, però aquí, mai s'ha explicat com toca. Tal vegada, a algun poder local, no li interessa. La mala ortografia no ens farà més joves, ens farà més dòcils i votants fidels. Pa i circ, que deien els romans.

Deja un comentario

Noticias económicas

Noticias Conciertos